
Чанахи- смачна страва, що завітала до нас з Грузії. За традиційним рецептом, м’ясо баранини чи свинини тушкують у глиняному горщику з овочами: картоплею, морквою, помідорами, баклажанами та інше щедро додавши трави-приправи. З часом на українському столі, вона стала не лише звичною, але й зазнала змін! Сьогодні наші господині готують її кожна по-своєму, зовсім не зберігаючи традиційного набору інгредієнтів. Я з радістю поділюсь сімейним рецептом, яким користуюсь сама, гадаю, вам вона сподобається 😉
Вам знадобиться: м’ясо (я використала свинячу лопатку, але це не принципово, спробуйте яловичину чи свинячі реберця, буде також смачно) 400-500 гр, картопля 500-700 гр, морквина, цибулина, 1-2 скл квасолі, склянка аджики, 2-3 ст.л. томату, зелень, 3-4 зубці часника, мелена паприка, сіль та приправи “на ваш розсуд”.
М’ясо обсмажити на олії у чавунній каструлі на сильному вогні до золотистого кольору.
Додати нарізані кубиками цибулю та моркву.
Далі аджика.
Додати картоплю нарізану четвертинками та томат, заливаємо водою , щоб “майже накрило”, приправляємо сіллю та перцем. Варити до готової картопельки.
Суху квасолю на ніч замочити, молоду можна відразу відварювати до готовності. Варену квасолю разом з юшкою доливаємо у чанахи.
На розігріту пательню влити 2-3 ст.л. олії, всипати 3-4 ст.л. борошна. Обсмажити до золотистого кольору, розвести бульйоном з чанахів до однорідної маси.
На останок додаємо часник та зелень.
Готову страву подають у маленьких глиняних горщечках або полумисках.
Файно смакують з чанахами квашені огірочки чи помідори.
Ще треба додати болгарський перець.
На скільки літрів води перші страви розраховані?
Чанахи можна готувати густими, але кожна господиня вирішує на свій смак. Власне тому літри і не вказуємо 😉
На скільки літрів води перші страви розраховані?