CqQRcNeHAv

Сальтисон печений.

Щоб приготувати цю відому у слов’янській кухні страву треба набратись трішки терпіння. Адже готувати сальтисон досить довготривала справа.  Сам процес підготовчих робіт не надто затяжний, а вже саме запікання займе не менше 4 годин. Та й  це не надто складно, найважче втриматись, і принюхуючись до ароматів часничку та м’ясця, витримати час охолодження та пресування. Ось тут треба бути справжнім героєм, щоб не проковтнути язика! Але скажу вам правду, воно того варте, сальтисон – то смакота! 

Готувати просто, але якщо є якісь непорозуміння не лінуйтесь переглянути відео, бо не все словами передати. Тож готуємо печений сальтисон.

Вам знадобиться: Свиняча голова з язиком, яловичина (шинка чи вирізка) 500-700 гр, 2 головки часника, сіль та мелена суміш перців.

IMG_5473

З голови вирізати очі, обрізати шматки м’яса з салом та шкіркою. Все нарізати тоненькими смужками 5*2 см. Вирізати язик і теж дрібно порізати, вуха обчистити і нарізати дрібними смужечками. Старатись максимально обрізати м’ясо з кісток. Кістки порубати, половину кількості залити двома літрами води. Додати перець горошком та лавровий лист, поварити 1,5-2 години.

IMG_5484

Яловичину нарізати дрібними кубиками і змішати з свининою. Часник двічі пропустити через м’ясорубку, додати до готового нарізаного м’яса посолити та приправити перцем. Для проби на приправи підсмажити контрольну котлетку. Всі інгредієнти ретельно перемішати і поступово влити 1-1,5 літри бульйону з костей (для в’язкості і смаку).

IMG_5491

Свинячий шлунок вимити, натерти з обох боків грубою сіллю, обрізати зайвий жир та ретельно вимити з внутрішньої та зовнішньої сторони.

IMG_5485

Вимитий шлунок обернути внутрішньою стороною на зовні і так начинити фаршем.

IMG_5493    IMG_5494

Отвір зашити натуральними нитками.

IMG_5500

Дно бритванки викласти дубовими або вишневими прутиками, налити 200-500 мл води, додати кілька горошин перцю для аромату. Викласти начинений сальтисон, поштрикати його голкою у декількох місцях, щоб не тріс,  і випікати 2-2,5 години при температурі 150 градусів. Перевернути і випікати ще 2 години. Готовий сальтисон гарячим помістити під прес і витримати 12-24 години в прохолодному місці.

IMG_5641

Трішки замороки, за те отримаємо справжнісінький бабусин смаколик. Хай вам смакує з Нашою Куховарнею!

Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментар

ok facebook twitter
Statistical data collected by Statpress SEOlution (blogcraft).